Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Deze zomer: Expo Kleed je goed! én Barbie-tentoonstelling bij De Elzenhoek

Geschreven: 01-07-2024
Deze zomer: Expo Kleed je goed! én Barbie-tentoonstelling bij De Elzenhoek

OSS - Deze zomer kun je de expo Kleed je goed! én de Barbie-tentoonstelling ‘De nieuwe kleren van de koningin’ van kunstenares Angelique Schipper bezoeken bij natuurcentrum en stadsboerderij de Elzenhoek. Twee tentoonstellingen in één dus!
Op een speelse manier kun je alles over het thema kleding en duurzaamheid ontdekken. Welke duurzame keuzes kun je maken als het over je kleding gaat én hoe je kleding maakt van afval. Kleed je goed! en de Barbie-tentoonstelling kun je vanaf 13 juli tot en met 1 september elke dag gratis bezoeken van 10.00u-17.00u.  Op woensdag 17 juli om 11.45u opent klimaatburgemeester Max Smits de exposities tijdens Zomer vol Feest!

Kleed je goed!

Bijna iedereen vindt het leuk om nieuwe kleren te kopen, maar het is goed om daar eerst over na te denken. De kledingindustrie is namelijk één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Om één spijkerbroek te maken is bijvoorbeeld wel 7000 liter schoon water nodig. Veel nieuwe kleding wordt van synthetische (niet natuurlijke) stoffen gemaakt. Ook dat is niet zo verstandig: dat zorgt namelijk dat er veel microplastics in het milieu terechtkomen (plastic soep!).

Er wordt sowieso veel te veel kleding gemaakt. Schipladingen vol (bijna) nooit gedragen kleren eindigen vaak op een kledingberg in een arm land.

In de expo Kleed je goed! ontdek je welke goede keuzes je kan maken als het om kleding gaat.
Met allerlei opdrachten over soorten materialen, kleding wassen, maken en labels checken, leer je  alles over de huidige textielindustrie. En wat je zelf kunt doen om je ‘goed’ te kleden, zoals minder kleding kopen en zo lang mogelijk gebruiken wat je al hebt.
 

Barbies aangekleed met afval: stof tot nadenken!

Het eerste sprookje van kunstenares Angelique Schipper uit haar Sprookjesboek met 14 duurzame sprookjes is een heuse tentoonstelling geworden: ‘De nieuwe kleren van de koningin’.
De Industriële Revolutie begon eind 18e eeuw met de kledingindustrie, omdat er te weinig kleding was. Nu is er teveel kleding dat zelfs als afval in de woestijn belandt. En er is nog veel meer afval. Angelique kleedde de eerste Barbie aan met de stof van een kapotte paraplu. De reacties waren zo positief dat Angelique aan de gang is gegaan met het maken van een hele collectie van barbies aangekleed met afval. Die kun je in deze tentoonstelling bewonderen: van wikkels om paaseitjes, papieren handdoekjes, snoepzakjes tot schuursponsjes.

Stof tot nadenken! Zie jij waar het van gemaakt is? Wat gebeurt er met dat afval als we het weggooien? 

Workshop Barbie- of Kenkleding ontwerpen van afval
Op woensdag 17 juli, 31 juli en 14 augustus kunnen kinderen op De Elzenhoek van 12.00u-16.00u daarnaast mee doen met een doorlopende workshop waar ze onder begeleiding van Angelique Schipper zelf Barbie en Ken kunnen aankleden met afval. Neem je je eigen Barbie of Actionman mee? Dan kun je die mooi aangekleed mee naar huis nemen.

Rivierenland Radio is in Oss te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab
 


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Rob de Vaan
Rob de Vaan
Rob de Vaan

De Flitsende 50 neemt Rob De Vaan voor zijn rekening. Elke Zaterdag tussen 16 en 19uur presenteer...

Laatste berichten
Veiligheidsmarkt

HEUSDEN - Dit keer op het Plein in Vlijmen van 11.00 tot 16.00 uur. Op de veiligheidsmarkt is van alles te beleven voor jong en oud!

Kruip in de huid van een hulpverlener!

De aanwezige hulpdiensten zoals de politie, brandweer, defensie en de ambulance (RAV) geven de bezoekers ...

stichting maatschappelijke economische Brainport Industries Campus

EINDHOVEN - De ontwikkeling van Brainport Industries Campus (BIC) stimuleren, faciliteren én ondersteunen. Dat zijn de belangrijkste taken van de nieuwe stichting Campus Ontwikkelings Organisatie (COO). De provincie Noord-Brabant, gemeente Eindhoven en SDK Vastgoed bundelen hiervoor de kra...

Musical Lang Leve de Oorlog door Theater Dankzij De Dijken

LITH - Een voorstelling met als thema 'de doorwerking van oorlog op naoorlogse generaties'. Een actueel thema, zeker nu de wereld niet eens zo ver van ons in brand staat.

In sobere musicalvorm met spel, zang, muziek, dans en enscenering ontvouwt zich een familiegeschiedenis van vie...