Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Dubbele beleving Overzichtstentoonstelling Sinterklaas Special van Charlotte Dematons

Geschreven: 09-09-2024
Dubbele beleving Overzichtstentoonstelling Sinterklaas Special van Charlotte Dematons

ZUTPHEN -- De kleurrijke, sprookjesachtige tekeningen vol komische details met verschillende betekenislagen van Charlotte Dematons krijgen dit najaar dubbel aandacht: Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak presenteren vanaf 5 oktober twee bijzondere tentoonstellingen met interactieve elementen. Tot en met 2 maart 2025 is een overzicht van het oeuvre van de prijswinnende illustratrice  te zien in de tentoonstelling ‘Ga je mee…?’ Daarnaast is er van 5 oktober tot en met 8 december 2024 de sinterklaastentoonstelling ‘Oh, kom er eens kijken’ – geïnspireerd op het boek Sinterklaas (2023) van Dematons. Hierin wandel je door de pietenstijlkamers en ook Sinterklaas heeft een eigen kamertje…

Charlotte Dematons
Het kleurrijke, gedetailleerde werk van Charlotte Dematons (1957, Evreux, Frankrijk) herken je meteen. Gevoel voor humor zit in haar genen. Sinds 1982 illustreert ze voor diverse uitgeverijen boeken en tijdschriften. Onder andere de geliefde kinderboeken van Paul Biegel en Dolf Verroen, maar ook de sprookjes van Grimm zijn verlevendigd met haar illustraties. Haar tekeningen en prentenboeken werden meerdere malen met prijzen bekroond. Voor het boek Sinterklaas uit 2007 ontving zij een Gouden Penseel. Vorig jaar heeft Dematons zelf een nieuwe versie van het boek uitgebracht waarin de Pieten ‘in charge’ zijn. Ze vormen een afspiegeling van het brede palet kleuren, karakters en menstypen die onze wereld rijk is.
Dematons' boek Alfabet (2020) was vanaf dag één een kaskraker en werd als eerste kinderboek ooit bekroond met een Platina Boek. Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak zijn bijzonder verheugd een podium aan te mogen bieden aan de prachtige illustraties van Charlotte Dematons.

Ga je mee…?
In ‘Ga je mee…?’ stappen bezoekers het atelier van Dematons binnen. Hier ontdekken ze wie zij is en hoe zij werkt. Ze dwalen er door de bekende illustratieboeken. Met originele - met de éénharige penseel geschilderde - prenten, prijzen, filmpjes, maquettes en haar boeken Alfabet (2020), Nederland (2012) en de Gele Ballon (2003) wordt het werk van Dematons belicht. We zien niet alleen het voor haar zo kenmerkende vogelperspectief, maar ook hoe ze de wereld frontaal en dan weer vanuit kikkerperspectief bekijkt.
Bezoekers worden uitgedaagd om te ontdekken en zelf aan de slag te gaan; ze mogen bijvoorbeeld meewerken aan een wandtekening die Charlotte speciaal voor de tentoonstelling maakt. Zowel voor klein als groot is de tentoonstelling een bijzondere beleving.

Oh, kom er eens kijken
‘Oh, kom er eens kijken’ is geïnspireerd op het boek Sinterklaas (2023) van Charlotte Dematons. Zoals in de Pietenflat in het boek elke Piet een eigen, herkenbare kamer heeft met hobby’s en kunstwerken aan de muur, zo wordt ook de tentoonstelling een verzameling van pietenkamers. Aan de kunst- en erfgoedobjecten in de kamer kun je ontdekken van welke Piet zo’n kamer is. Natuurlijk heeft Sinterklaas ook een eigen kamer. “Door de museale collecties te combineren met een voor kinderen herkenbare belevingswereld ontstaat een laagdrempelige manier om in aanraking te komen met kunst en erfgoed”, aldus projectleider Marieke de Jongh. Ook worden verschillende zintuigen geprikkeld met bijvoorbeeld speculaasgeur, sinterklaasliedjes en tastbare elementen, wat een bezoek aan ’Oh, kom er eens kijken’ tot een meeslepende ervaring maakt. Voor de geuren werkt het museum samen met geurfabrikant International Flavors & Fragrances, die in 1958 ontstond uit een fusie van twee bedrijven: Van Ameringen-Haebler en Polak & Schwarz, waarvan Henriette Polak-Schwarz een mede-eigenaar was.

Beter leren kijken
De tentoonstellingen zijn opgezet vanuit een educatieve insteek. “Een gedeeld doel van de musea en de kunstenares is om kinderen beter te leren kijken”, noemt Francine Oonk, mede projectleider. De illustraties van Dematons zijn vaak zoekplaatjes waarin je telkens weer iets nieuws ontdekt hoe langer je ernaar kijkt. Door de interactieve elementen en opdrachten in de tentoonstellingen leer je zo ook beter naar de collectie te kijken.

Samenwerking met Aventus
Extra bijzonder is de samenwerking met ROC Aventus. Studenten van de opleiding Ruimtelijk Vormgeven hebben onder andere meegewerkt aan de Pietenstijlkamers. Dit is voor de musea het begin van een structurele samenwerking met het opleidingscentrum.

Speculaas bakken en andere activiteiten

Om de bezoekers ‘Dematons’ nog meer te laten beleven, heeft het museum een educatief randprogramma samengesteld. Op maandag 28 oktober kunnen liefhebbers aan de slag in de professionele keuken van Hampshire Hotel ’s Gravenhof Zutphen tijdens de workshop Speculaas bakken.
Charlotte Dematons is bij twee activiteiten persoonlijk aanwezig: op zondag 1 december is zij de verteller in een ‘Muzikale Vertelling’ over het verhaal van Sinterklaas en op woensdag 26 februari speelt ze de hoofdrol in de interactieve ‘Alfabet Battle’. Na afloop van deze activiteit signeert Charlotte Dematons haar boeken (zowel deelnemers van de ‘Battle’ als bezoekers van de tentoonstelling zijn welkom).
In samenwerking met BIJ de Bieb worden workshops en andere activiteiten georganiseerd in de Bibliotheek Zutphen.
Ga voor meer informatie en aanmelden naar Museazutphen.nl.

Rivierenland Radio is in Zutphen ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant & Midden Nederland via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Andries Korthuis
Andries Korthuis
Andries Korthuis
Laatste berichten
Bezoek voor de laatste keer dit jaar gratis onze gemalen Caners en van Sasse

GRAVE - Duik in een stukje geschiedenis van ons waterschap. Iedere laatste zondag van april t/m september stellen we gemaal Van Sasse in Grave en museumgemaal Caners in Gewande gratis open voor publiek. Dus pak je kans deze laatste zondag, 29 september! Rondleiders leggen je uit hoe een gemaal we...

Blauwalgenwaarschuwing recreatieplas Rhederlaag Bahrsche Strand Giesbeek

ZEVENAAR - De provincie Gelderland waarschuwt voor de aanwezigheid van blauwalgen in recreatieplas Rhederlaag Bahrsche strand in Giesbeek (gemeente Zevenaar). Uit waarnemingen ter plaatse is gebleken dat er ernstige drijflagen met blauwalgen zijn aangetroffen.

Deze blauwalgen kunnen hui...

Eindhoven in beweging: Eindhoven Sport Festival op Woenselse Markt

EINDHOVEN - 'Iedereen in beweging' is het motto van het jaarlijkse Eindhoven Sport Festival. Op vrijdag 20 september tussen 15.00 en 18.00 uur valt op de Woenselse Markt op sportgebied van alles te ontdekken. In deze editie staat aanbod voor volwassenen centraal, er is echter aanbod voor iedereen...