Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Eindhoven zet volgende stap naar binnenstad zonder uitlaatgassen

Geschreven: 04-06-2024
 Eindhoven zet volgende stap naar binnenstad zonder uitlaatgassen

EINDHOVEN - Eindhoven krijgt vanaf 1 januari 2025 een zero-emissiezone binnen de Ring voor vracht- en bestelvoertuigen. Vanaf dan mogen in dit gebied alleen nog elektrische vrachtwagens en bestelbusjes rijden. Om het haalbaar en betaalbaar te maken voor ondernemers, komen er landelijke overgangsregelingen voor bestaande voertuigen. Ook zijn er vrijstellingen, ontheffingsmogelijkheden en subsidies. Deze zorgen voor maatwerk. Ook komt er een geleidelijke en ruimhartige invoering om weggebruikers te laten wennen aan de nieuwe situatie. Eindhoven doet dat niet alleen, ook 30 andere steden stellen zero-emissiezones in.

Al in 2020 nam de gemeenteraad het besluit om per 1 januari 2025 deze zero-emissiezone in te voeren. Nu is ook het benodigde verkeersbesluit definitief. Het is onderdeel van een pakket maatregelen, vastgelegd in het pas vastgestelde Masterplan Mobiliteit, om alle mobiliteit in de hele stad in 2038 helemaal uitstootvrij te maken. Dit is noodzakelijk voor een leefbaar en gezond stadscentrum met schone lucht, minder CO2 en veel groen.

Aanpassingen
De gemeente heeft de ontwerpverkeersbesluiten zero-emissiezone en milieuzone op 6 november 2023 gepubliceerd. Bewoners en ondernemers konden daar zes weken lang op reageren. De bezwaren, opmerkingen en vragen zijn doorgelezen en behandeld in de zogeheten ‘nota van beantwoording’. Met de inbreng is het voorgenomen besluit op een aantal punten aangepast:

  • Vrachtwagens, niet zijnde trekker-opleggercombinaties van tussen 2017 en 2020, mogen toch nog drie jaar langer (tot 1-1-2028) de zero-emissiezone in. Daarvoor wordt landelijk de overgangsregeling verruimd.
  • Geen minimale emissieklasse meer voor het aanvragen van (dag-)ontheffingen. Dit geeft ruimte aan kleine ondernemers, leveranciers en eigenaren van particuliere (bestel)bussen, zoals campers.
  • Voorlopig mogen oudere dieselpersonenauto’s de zone binnen de Ring toch nog in. Eindhoven heeft de uitbreiding van milieuzones uitgesteld, omdat de Tweede Kamer de wet- en regelgeving nog moet regelen. Het nieuwe kabinet moet hierover beslissen.

Handhaving
In de tweede helft van dit jaar ontvangen voertuigeigenaren in Eindhoven opnieuw informatie over de zero-emissiezone en de manier waarop zij ontheffingen kunnen aanvragen. Daarnaast worden in de eerste vier maanden na invoering alleen waarschuwingen gestuurd, zodat weggebruikers kunnen wennen aan de nieuwe toegangseisen. Na deze gewenningsperiode wordt gehandhaafd op de verkeersmaatregel.

Rivierenland Radio is in Eindhoven te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Durkey Jozefzoon
Durkey Jozefzoon
Durkey Jozefzoon
Laatste berichten
Veiligheidsmarkt

HEUSDEN - Dit keer op het Plein in Vlijmen van 11.00 tot 16.00 uur. Op de veiligheidsmarkt is van alles te beleven voor jong en oud!

Kruip in de huid van een hulpverlener!

De aanwezige hulpdiensten zoals de politie, brandweer, defensie en de ambulance (RAV) geven de bezoekers ...

stichting maatschappelijke economische Brainport Industries Campus

EINDHOVEN - De ontwikkeling van Brainport Industries Campus (BIC) stimuleren, faciliteren én ondersteunen. Dat zijn de belangrijkste taken van de nieuwe stichting Campus Ontwikkelings Organisatie (COO). De provincie Noord-Brabant, gemeente Eindhoven en SDK Vastgoed bundelen hiervoor de kra...

Musical Lang Leve de Oorlog door Theater Dankzij De Dijken

LITH - Een voorstelling met als thema 'de doorwerking van oorlog op naoorlogse generaties'. Een actueel thema, zeker nu de wereld niet eens zo ver van ons in brand staat.

In sobere musicalvorm met spel, zang, muziek, dans en enscenering ontvouwt zich een familiegeschiedenis van vie...