EINDHOVEN - Eindhoven streeft naar een stad waar iedereen zichzelf kan zijn en zich thuis voelt. Helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend en worden vormen van discriminatie ervaren. De gemeente wil daar meer inzicht in krijgen en doet diverse onderzoeken om er gericht iets aan te doen. Dit omvat onder meer een onafhankelijk onderzoek door anti-discriminatievoorziening RADAR naar discriminatie onder inwoners binnen de Afro-Nederlandse, joodse, islamitische en (Zuid-)Oost-Aziatische gemeenschappen. Ook de perspectieven van inwoners zonder migratieachtergrond worden meegenomen in dit onderzoek.
Van 11 tot 22 november nodigt gemeente Eindhoven haar inwoners uit om mee te doen aan het eerste deel van het onderzoek: een enquête over ervaringen met discriminatie. De inbreng van inwoners is hierbij onmisbaar, omdat de resultaten een helder beeld schetsen over de omvang van discriminatie in Eindhoven. Tegelijkertijd dragen de resultaten bij aan preventie en bestrijding van discriminatie.
Wethouder Samir Toub (Diversiteit en inclusie): "Recente cijfers laten zien dat er geen ruimte is voor twijfel; discriminatie is nog steeds een hardnekkig probleem in Nederland. Door hier lokaal onderzoek naar te doen, zetten we weer een stap richting een stad waar écht iedereen zich thuis voelt en gelijke kansen heeft."
Waarom dit onderzoek?
Doel van het onderzoek is om meer inzicht te krijgen en betere ondersteuning te bieden wanneer discriminatie wordt ervaren. Het onderzoek in opdracht van gemeente Eindhoven richt zich op de ervaringen van discriminatie van de Afro-Nederlandse, joodse, islamitische en (Zuid-)Oost-Aziatische gemeenschappen. Hiervoor is gekozen omdat over deze groepen relatief weinig informatie beschikbaar is op lokaal niveau en er geen specifieke aanpak is voor deze vormen van discriminatie. Hierbij zijn ook de perspectieven van inwoners zonder migratieachtergrond van belang. Om een brede en diverse doelgroep te bereiken wordt het stadsbreed onder de aandacht gebracht en samengewerkt met sleutelfiguren uit de genoemde gemeenschappen. Ook worden samenwerkingspartners gevraagd om anderen te stimuleren deel te nemen aan de enquête.
Omvang in Eindhoven
Om gericht iets aan discriminatie te doen, is een eerste stap het inzicht krijgen in ervaringen met discriminatie en racisme. Deze resultaten worden opgehaald door onder andere de inzet van een enquête en focusgroepen. Naast de omvang wordt ook gekeken naar draagvlak voor een inclusievere stad en de rol die de gemeente daarin kan spelen. Dit onderzoek is uniek doordat objectieve vormen van discriminatie worden onderzocht en ook gekeken wordt naar de subjectieve ervaringen en sociale integratie binnen de genoemde gemeenschappen en bredere Eindhovense bevolking.
Aanleiding onderzoek
De opdracht voor een onafhankelijk onderzoek naar discriminatie-ervaringen in de stad is een onderdeel van het Uitvoeringsprogramma Inclusief Samenleven 2024 en het programma Polarisatie en Radicalisering. In beide wordt het bestrijden van discriminatie benoemd als een sleutel om polarisatie te voorkomen en een inclusieve samenleving te bevorderen. Het onderzoek moet inzicht geven in de
huidige situatie om effectief antidiscriminatiebeleid te ontwikkelen.
Recente cijfers
Recent onderzoek ‘Being Muslim in the EU’ heeft aangetoond dat islamofobie in Nederland bovengemiddeld voorkomt. Zo ervaart meer dan de helft van de Nederlandse moslims discriminatie. Uit een ander onderzoek van dezelfde organisatie blijkt dat antisemitisme in Europa ook sterk aanwezig is. Namelijk 96% van de joodse Europeanen gaf in 2023 aan hiermee geconfronteerd te worden.
Alle inwoners uit Eindhoven worden vanaf 11 november uitgenodigd om de enquête eenvoudig in te vullen via deze link.
Rivierenland Radio is in Eindhoven te ontvangen via Dab+, kanaal 5a en via onze app en deze site.
Ik heb vanmorgen geluisterd naar de uitzending van Ruud Kuijpers Ik heb ervan genoten!
Liefs van je zus Nancy
Succes met de Muziek
DJ en Tekstschrijver Muziek Single.s Danny van Strien Ik heb Geleefd Dan ben je Beroemd
Vriendel...
Mijn favoriete station. Leuk dat Willem bij jullie programma gaat maken
Dion Vughts – Stem & Passie voor Radio 🎙🎶
Bij Rivierenland Radio hoor j...
DEN BOSCH - Tot 1 juni mag er in vier regio’s van Brabant geen grondwater worden gebruikt om grasland en sportvelden te beregenen. Deze maatregel is nodig om de grondwatervoorraad te beschermen. Doordat het sinds eind februari niet of nauwelijks heeft geregend, is het grondwaterpeil op plek...
Het lied ‘Te waar om mooi te zijn’ is uitgekomen op 14 maart 2025 en is een samenwerking van de twee Vlaamse artiesten: Metejoor en Lunace. Hoewel Metejoor inmiddels geen vreemde meer is in Nederland, met hits zoals ‘Wat wil je van mij’ en ‘1 op de miljoen’, is...
DEN BOSCH - Op zondag 21 september a.s. komt de internationale LEGENDS of ROCK T...