EINDHOVEN - Eindhoven is 1 van de 5 gemeenten die het Rijk heeft aangewezen voor de landelijke aanpak optoppen. Met optoppen worden meer woningen toegevoegd aan een bestaand gebouw. Daarmee is het een van de manieren om de betaalbare woningvoorraad toekomstbestendig uit te breiden. Tegelijkertijd is het een kans om een pand te verduurzamen en te verbeteren, waardoor de huidige bewoners erop vooruitgaan. Eindhoven is een van de steden waar het Rijk relatief veel mogelijkheden ziet voor optoppen naast de ambitie om optoppen op grotere schaal mogelijk te maken. Met deze landelijke aanpak wil de overheid optoppen sneller van de grond krijgen.
Wethouder Mieke Verhees: "In Eindhoven hebben we de opgave om veel woningen toe te voegen in de bestaande stad. Optoppen is een kansrijke manier om dat te doen en die mogelijkheden zijn er in Eindhoven. We zijn daar al mee bezig en hebben een eerste scan gemaakt om te zien waar daken zijn met potentie om op te toppen. Dat het Rijk ons als voorloper heeft aangewezen, geeft een extra impuls die we in deze tijd goed kunnen gebruiken."
Optoppen gebeurt nog relatief weinig in Nederland. Er is nog geen gangbare ontwikkelmethode en dat vraagt dus om innovatie, iets waar Eindhoven sterk in is.
Een voorbeeld van een opgetopt gebouw in Eindhoven is het Veemgebouw op Strijp-S van Trudo. En Woonbedrijf gaat de Grijpmaflats aan de Willem Klooslaan renoveren en optoppen met één bouwlaag, waardoor er 52 sociale woningen worden toegevoegd.
Kansen
Optoppen biedt meer kansen dan alleen het toevoegen van woningen en het bevorderen van doorstroming. Het levert ook voordelen op voor de huidige bewoners. Bijvoorbeeld door optoppen te combineren met het renoveren, verduurzamen en transformeren van bestaande gebouwen en het vergroenen van de directe leefomgeving van de bewoners. Of door bij optoppen een lift toe te voegen, waardoor oudere bewoners langer thuis en in hun eigen wijk kunnen blijven wonen. Bovendien draagt optoppen bij aan het verduurzamen van de woningbouw door verminderd materiaalgebruik.
Aanpak
In praktijk ervaren de betrokken partijen belemmeringen om panden op te toppen. Die belemmeringen worden geïnventariseerd. Door dit met meerdere steden aan te pakken, worden kennis en ervaring gedeeld en kan een aanpak worden ontwikkeld. De aanpak richt zich op het wegnemen van belemmeringen door de betrokken partijen beter te faciliteren. Dat kan bijvoorbeeld door meer duidelijkheid te geven in regels en beleid, door goede praktijkvoorbeelden en kennis te delen, of door innovatieve aanpakken te ontwikkelen. Daarnaast richt de aanpak zich op mogelijkheden om samen met de sector te verkennen welke aanpak nodig is voor meer standaardisatie en industriële woningbouw.
Rivierenland Radio is in Eindhoven te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab
Leuk jullie middengolf zender . is er weer wat te luisteren op mijn oude middengolf radio
Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!
Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!
Marcel Bouman draait elke zondag de mooiste hits.
..."APT" is een dynamische samenwerking tussen Rosé, lid van de populaire K-popgroep BLACKPINK, en de Amerikaanse superster Bruno Mars. Dit nummer, uitgebracht op 18 oktober 2024, is de eerste single van Rosé's aankomende debuutalbum "Rosie". "APT" combineert elementen van pop, pop-pun...
Wijk & Aalburg - Op D.V. zaterdag 23 november treedt muziekgroep ONE DESIRE op in dorpshuis BuBeClu. Ze spelen en zingen niet alleen hun eigen repertoire. Ze hebben via de (sociale) media gevraagd welke nummers mensen willen horen. Het was de bedoeling om de drie meest gekozen nummers oo...
ZUTPHEN - Wie de Zutphense binnenstad via de Drogenapstoren binnenloopt kan het niet ontgaan: boven de poortdoorgang is een wapensteen aangebracht met het gebeeldhouwde wapen van Zutphen. De wapensteen is in 1616 gemaakt voor de Nieuwstadsbinnenpoort, maar die poort is in 1870 gesloopt. De s...