Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Mobiel bomenmuseum (arboretum) op Stadhuisplein Eindhoven

Geschreven: 14 uur geleden
Mobiel bomenmuseum (arboretum) op Stadhuisplein Eindhoven

EINDHOVEN - Op het Stadhuisplein staat vanaf 18 oktober een mobiel arboretum. Dit is een verzameling verplaatsbare bomen die ingezet kan worden voor de vergroening van plekken in de stad die daarom vragen. Denk aan plekken die in de toekomst permanent vergroend worden of plekken waar onvoldoende ondergrondse groeiruimte is. De eerste plek waar het arboretum zal landen is het Stadhuisplein. Dit is een locatie die in de toekomst groener zal worden ingericht. Maar door alle bouwontwikkelingen rondom het plein zal dat nog een aantal jaren duren.

Bomen met een verhaal
Het heet een arboretum of bomenmuseum omdat het om een collectie bomen gaat, oftewel bomen met een verhaal. Dit verhaal kan over tal van onderwerpen gaan. Voor het Stadhuisplein is gekozen om iets te vertellen over de rol van die bomen bij de stedelijke opgaven waar groen aan kan bijdragen, zoals klimaatadaptatie, biodiversiteit, gezondheid en identiteit. Ook vertelt het bomenmuseum over het belang van een goede groeiplaats om die rol te kunnen vervullen.

Het ontwerp is van Lucas Zoutendijk van Studio 1:1. Het is een soort matrix. In de ene richting zien we bomen die iets vertellen over de functies die de bomen kunnen vervullen, zoals biodiversiteitsboom, klimaatboom, luchtzuiverende boom, eetbare boom en toekomstboom. In de andere richting zien we verschillende groottes van bomen. Ze moeten voldoende groeiruimte hebben om maximaal te kunnen presteren.

Flexibel
Het arboretum komt in eerste instantie gedurende één jaar te staan op de hoek van Stadhuisplein en Begijnenhof. Daarna zal er een andere plek in de stad gezocht worden. Het arboretum is een flexibel systeem waarmee ook andere opstellingen gemaakt kunnen worden.

Wethouder Rik Thijs (Groen en Openbare ruimte): “Het kan ook nog uitgebreid worden, zodat we in de toekomst ook nog andere verhalen kunnen vertellen over de waarde van bomen en de rol die inwoners zelf kunnen spelen bij de vergroening van de stad.”

Rivierenland Radio is in Eindhoven te ontvangen via Dab+, kanaal 5a en via onze app en deze site.


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Jan van Kranen zegt:
27 Sep - 16:18

Leuk jullie middengolf zender . is er weer wat te luisteren op mijn oude middengolf radio

Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

DJ: Kees Veerman
Kees Veerman
Kees Veerman

Kees neemt elke werkdag de dag met je door met opvallende gebeurtenissen van die dag in het verle...

Laatste berichten
Rivierenland Radio presenteert: de Top 100 van de Flitsende 50!

Hedel - Rivierenland Radio uit Hedel komt met een bijzondere muzikale traktatie voor haar luisteraars! Op zaterdag 26 oktober 2024 van 11:00 tot 18:00 uur presenteert het radiostation de Rivierenland Radio Top 100, een exclusieve lijst van de 100 grootste hits uit de Flitsende 50, verzameld over ...

Mobiel bomenmuseum (arboretum) op Stadhuisplein Eindhoven

EINDHOVEN - Op het Stadhuisplein staat vanaf 18 oktober een mobiel arboretum. Dit is een verzameling verplaatsbare bomen die ingezet kan worden voor de vergroening van plekken in de stad die daarom vragen. Denk aan plekken die in de toekomst permanent vergroend worden of plekken waar onvoldoende ...

Wolvenprovincies zien niets in anticonceptie wolven

ARNHEM - Wolvenprovincies Drenthe, Fryslân, Gelderland, Overijssel en Utrecht zien niets in de ingebrachte suggesties in de Tweede Kamer, over de toepassing van anticonceptie bij wolven via een hormonale prikpil of chemische sterilisatie. PVV-kamerlid Dion Graus kwam daar eerder deze week m...