Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Nieuw boek over de oude IJsselkade

Geschreven: 18-07-2024
Nieuw boek over de oude IJsselkade

ZUTPHEN - De vernieuwde IJsselkade van Zutphen feestelijk geopend is afgelopen maand geopend. Nu is door Team Archeologie ook het boek Geen peil op te trekken over de recente opgravingen op de IJsselkade uitgebracht als nummer 163 in de reeks Zutphense Archeologische Publicaties.

Bij de herinrichting van de IJsselkade kwamen onze gemeentelijke archeologen resten tegen van de oude IJsselkade. In het nieuwe boek worden hun bevindingen gepresenteerd. Aan bod komen onder meer de bakstenen walbekleding van het zeventiende-eeuwse vestingwerk langs de IJssel en diverse kademuren uit de achttiende en negentiende eeuw. In combinatie met historische gegevens en kaartmateriaal wordt hiermee een beeld geschetst van het uiterlijk van IJsselkade in de afgelopen vierhonderd jaar en het economische en militair-strategische belang van dit rivierfront voor de stad Zutphen.

De bakstenen kademuur werd in de loop van de achttiende en negentiende eeuw meermaals hersteld, maar lag ongeveer op dezelfde plek. Daar kwam verandering in toen tussen 1868 en 1870 de oude kade werd vervangen door een rechtgetrokken kademuur van basaltzuiltjes. En om de waterstanden in de gaten te houden, werd in 1868 een nieuwe hardstenen ‘Rijks Peilschaal’ in de kade gemetseld. Deze peilschaal en zijn geëmailleerde ijzeren opvolger uit 1892 zijn met het archeologische onderzoek weer boven water gekomen. Uit aanvullend historisch onderzoek blijkt Zutphen eerder ook al peilschalen langs de IJssel te hebben gehad. Tussen 1757 en 1854 gold het Zutphense Peil in de regio zelfs als vaste referentiehoogte, waarna deze rol werd overgenomen door het Normaal Amsterdams Peil.

Het eerste gedrukte exemplaar van ‘Geen peil op te trekken overhandigden de archeologen Jos van Dalfsen en Arjan den Braven aan wethouder Sjoerd Wannet, die meteen enthousiast begon te lezen: Het verhaal van de IJsselkade laat heel goed zien hoe elke generatie, letterlijk, weer iets toevoegt aan de stad. Dat laat deze prachtige publicatie weer zien. En mooi om te zien dat we door de goede samenwerking tussen de archeologische dienst, het archief en Musea Zutphen steeds het verhaal van Zutphen verder weten te verrijken.

Rivierenland Radio is in Zutphen te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman
Ad Bouman draait elke zondag de mooiste hits.
Laatste berichten
Veiligheidsmarkt

HEUSDEN - Dit keer op het Plein in Vlijmen van 11.00 tot 16.00 uur. Op de veiligheidsmarkt is van alles te beleven voor jong en oud!

Kruip in de huid van een hulpverlener!

De aanwezige hulpdiensten zoals de politie, brandweer, defensie en de ambulance (RAV) geven de bezoekers ...

stichting maatschappelijke economische Brainport Industries Campus

EINDHOVEN - De ontwikkeling van Brainport Industries Campus (BIC) stimuleren, faciliteren én ondersteunen. Dat zijn de belangrijkste taken van de nieuwe stichting Campus Ontwikkelings Organisatie (COO). De provincie Noord-Brabant, gemeente Eindhoven en SDK Vastgoed bundelen hiervoor de kra...

Musical Lang Leve de Oorlog door Theater Dankzij De Dijken

LITH - Een voorstelling met als thema 'de doorwerking van oorlog op naoorlogse generaties'. Een actueel thema, zeker nu de wereld niet eens zo ver van ons in brand staat.

In sobere musicalvorm met spel, zang, muziek, dans en enscenering ontvouwt zich een familiegeschiedenis van vie...