KERKDRIEL - Leerkrachten in Gelderland maken zich steeds meer zorgen over de groeiende aandachtsproblemen bij jongeren. Met jongeren die gemiddeld meer dan 5,5 uur per dag online zijn, zien zij de negatieve impact hiervan op het concentratievermogen van kinderen ook steeds vaker in de klas.
Het recente verbod op het gebruik van mobiele telefoons op middelbare scholen, dat sinds 1 januari van kracht is en binnenkort ook op basisscholen zal gelden, wordt gezien als een deel van de oplossing. Het gebruik van laptops voor gaming en sociale media blijft een uitdaging. Steeds meer scholen zijn dan ook op zoek naar manieren om hiermee om te gaan.
Onderzoek
Studenten van de Radboud Universiteit hebben onderzocht hoe leerkrachten deze uitdagingen aanpakken. Ze ontdekten dat sociale media en de overvloed aan informatie ervoor zorgen dat leerlingen moeite hebben om hun focus te behouden. Daarnaast gebruiken scholen steeds vaker online lesmateriaal, wat nog meer afleiding met zich meebrengt omdat in veel gevallen alles op het internet beschikbaar is. Het feit dat het brein van kinderen nog in ontwikkeling is, maakt het extra moeilijk voor hen om zich te concentreren te midden van deze afleiding.
Meekijken
Om leerlingen te monitoren, maken sommige scholen gebruik van meekijk-software, waarmee leerkrachten kunnen zien wat de kinderen op hun computers doen. Hoewel effectief, vergt dit ook constante aandacht. Een leerkracht die deelnam aan het Radboud onderzoek legde uit: "We gebruiken al meekijk-software, maar we kunnen niet de hele tijd meekijken. Een groot deel ontgaat ons dus. We kunnen niet constant achter het scherm van elke leerling zitten om te controleren of ze wel doen wat ze moeten doen."
Flexibel
Basisschool Mgr Zwijsen aan de Ipperakkeren in Kerkdriel, geeft de voorkeur aan een flexibele internetfilter. Een oplossing die je bij steeds meer scholen ziet. Uit het onderzoek blijkt dat dit meer rust biedt, aangezien leerkrachten niet langer elke leerling individueel hoeven te monitoren. De school merkt op dat dit resulteert in minder conflicten en dat ze de kinderen zo beter kunnen beschermen tegen ongeschikte inhoud, wat de schoolomgeving veiliger en productiever maakt. De leerkracht bepaalt immers waar de leerlingen op dat moment bij kunnen.
Bron: Bommelerwaard.net
Rivierenland Radio is in Kerkdriel te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab
Ik heb vanmorgen geluisterd naar de uitzending van Ruud Kuijpers Ik heb ervan genoten!
Liefs van je zus Nancy
Succes met de Muziek
DJ en Tekstschrijver Muziek Single.s Danny van Strien Ik heb Geleefd Dan ben je Beroemd
Vriendel...
Mijn favoriete station. Leuk dat Willem bij jullie programma gaat maken
Dion Vughts – Stem & Passie voor Radio 🎙🎶
Bij Rivierenland Radio hoor j...
DEN BOSCH - Tot 1 juni mag er in vier regio’s van Brabant geen grondwater worden gebruikt om grasland en sportvelden te beregenen. Deze maatregel is nodig om de grondwatervoorraad te beschermen. Doordat het sinds eind februari niet of nauwelijks heeft geregend, is het grondwaterpeil op plek...
Het lied ‘Te waar om mooi te zijn’ is uitgekomen op 14 maart 2025 en is een samenwerking van de twee Vlaamse artiesten: Metejoor en Lunace. Hoewel Metejoor inmiddels geen vreemde meer is in Nederland, met hits zoals ‘Wat wil je van mij’ en ‘1 op de miljoen’, is...
DEN BOSCH - Op zondag 21 september a.s. komt de internationale LEGENDS of ROCK T...