Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Open Monumentendag Zaltbommel

Geschreven: 11-09-2024
Open Monumentendag Zaltbommel

ZALTBOMMEL - Elk jaar in het tweede weekend van september is het Open Monumentendag. Tijdens dit weekend openen duizenden monumenten in geheel Nederland gratis hun deuren voor het grote publiek. Open Monumentendag verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn. Open Monumentendag is met jaarlijks ruim een miljoen bezoekers het grootste gratis culturele evenement in Nederland.

Op Open Monumentendag worden monumenten gratis voor het publiek opengesteld, om zo de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten. Niet alleen openen de duizenden monumenten gratis hun deuren voor het Nederlandse publiek, er worden ook ontelbaar veel activiteiten georganiseerd: tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen, muziekvoorstellingen maar ook veel activiteiten voor jeugd.

Historisch Zaltbommel:

De binnenstad van Zaltbommel is een historische binnenstad met meer dan 175 monumentale panden. De eeuwenoude Hanzestad vertelt een bijzondere geschiedenis, die men graag wil laten beleven. Andere jaren was er met Open Monumentendag weinig zichtbaar in Zaltbommel, terwijl de binnenstad al een eigen openluchtmuseum is.  Door verschillende partijen zijn de handen ineengeslagen en met elkaar presenteren ze een aantrekkelijk en uitgebreid programma op zaterdag 14 en zondag 15 september.  In Zaltbommel worden deuren, luiken en tuinen geopend en muziek gemaakt om de geschiedenis te laten ervaren.

Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen:

Het thema van monumentendag is: Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen.

Mensen en samenlevingen zijn altijd in beweging, voor reizen, handel of ontdekking. In de geschiedenis ontstonden routes en handelsnetwerken en deze verbindingen blijven zich voortdurend ontwikkelen.  De Bommelerwaard met de Hanzestad Zaltbommel kenmerkt zich door de vele handelsroutes en netwerken die er ontstonden en dit proef en beleef je nog dagelijks in het feit dat Zaltbommel de enige Vestingstad in de regio is met nog een aantrekkelijk en levendige economische binnenstad vol winkels, boetiekjes, restaurants en terrassen.

Zwalpen:

Voor de jeugd van 6-13 jaar is er een speciaal programma op zaterdagmiddag 14 september. Ze worden uitgedaagd om mee te gaan zwalpen. Zwalpen is het oude woord voor rondtrekken en dwalen. Kinderen worden uitgedaagd om mee te gaan in deze bijzondere geschiedenisreis, waar ze gaan zwalpen, ontdekken, schatten zoeken en tot slot ook ontdekken hoe dat vroeger nu zat met munten, een tollenaar, de waag en belasting. Inschrijven hiervoor is verplicht en kan via de website van bommelerwaardbeweegt.

Beleef de geschiedenis met oren en ogen:

In een stad waar de historie terug te zien is op elke gevel en het historische straatbeeld kun je dit weekend op nog meer plaatsen beleven met oren en ogen.
Naast dat veel deuren en luiken geopend zij, waar je monumenten kunt zien, zijn er ook monumenten te horen. Zaterdag om 09:30 uur speelt het eeuwenoude carillon in de Gasthuistoren, om 12:00 en 13:30 uur is er een inloop lunchconcert op het monumentale Wolfferts-Heijneman orgel in de Sint Maartenskerk. Ook zijn er wandelingen vanuit het Mikwe, een ritueel Joods badhuis in de Minnebroederstraat. Voor wie een adembenemend uitzicht wil hebben over deze historische Hanzestad is het beklimmen van de 281 treden in de Sint Maartenskerk een aanrader. Gezinnen die op eigentijdse wijze, het Hanzeverleden willen ontdekken zijn welkom bij de live escapegame De Bommelse Legende.

Programma:
Het gehele programma en alle monumenten die geopend zijn staan op de website van Beleef Zaltbommel. Heeft u hem liever op papier, een flyer met routekaart en het programmaboekje zijn gratis op te halen bij Tourist Info Bommelerwaard of bij de Kunst Expo Markt Twee.

Rivierenland Radio is in Zaltbommel te ontvangen via Dab+, kanaal 6c en via onze app en deze site.


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Erik Beks
Erik Beks
Erik Beks

Erik Beks hoor je elke vrijdag met Weekend Vibes en is ook actief voor alle uitgaan tips.

...
Laatste berichten
Bezoek voor de laatste keer dit jaar gratis onze gemalen Caners en van Sasse

GRAVE - Duik in een stukje geschiedenis van ons waterschap. Iedere laatste zondag van april t/m september stellen we gemaal Van Sasse in Grave en museumgemaal Caners in Gewande gratis open voor publiek. Dus pak je kans deze laatste zondag, 29 september! Rondleiders leggen je uit hoe een gemaal we...

Blauwalgenwaarschuwing recreatieplas Rhederlaag Bahrsche Strand Giesbeek

ZEVENAAR - De provincie Gelderland waarschuwt voor de aanwezigheid van blauwalgen in recreatieplas Rhederlaag Bahrsche strand in Giesbeek (gemeente Zevenaar). Uit waarnemingen ter plaatse is gebleken dat er ernstige drijflagen met blauwalgen zijn aangetroffen.

Deze blauwalgen kunnen hui...

Eindhoven in beweging: Eindhoven Sport Festival op Woenselse Markt

EINDHOVEN - 'Iedereen in beweging' is het motto van het jaarlijkse Eindhoven Sport Festival. Op vrijdag 20 september tussen 15.00 en 18.00 uur valt op de Woenselse Markt op sportgebied van alles te ontdekken. In deze editie staat aanbod voor volwassenen centraal, er is echter aanbod voor iedereen...