Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Toonkunst Zutphen viert 150 jaar met groots concert

Geschreven: 20-10-2024
Toonkunst Zutphen viert 150 jaar met groots concert

ZUTPHEN - Al 150 jaar speelt het koor Toonkunst Zutphen een belangrijke rol in de regionale muziekcultuur. En dat wordt op 10 november gevierd met een groots jubileumconcert in de prachtige Buitensociëteit in Zutphen. Een muzikale reis door de tijd, met hoogtepunten uit de koormuziek: een programma met Bach, Mozart, Brahms en Poulenc.

Het is fascinerend om te horen hoe de stijl van de muziek veranderde vanaf de barok tot de twintigste eeuw. Bachs muziek is logisch en gestructureerd én vol emotie. Hoe anders is de muziek van Mozart, 71 jaar later geboren; zijn muziek zit vol jeugdige energie en dynamiek. De muziek van Brahms is sterk romantisch, met drama en emotie in brede lijnen uitgezet. Heel anders weer is Poulenc; het Gloria dateert uit 1959: de ‘moderne’ tijd. Zijn muziek is tegendraads en humoristisch, maar heeft ook diepgang. Zo vormt het concert een tijdreis door de muziek.

Hoe is het begonnen?

In 1874 was er een actieve muzikale familie in Zutphen, de familie Brandts Buys. Zij namen het initiatief tot de oprichting van de Zutphense tak van Toonkunst, waarbij Ludwig Felix Brandt Buys de eerste dirigent werd. Zijn bijzondere voornamen, verwijzend naar Beethoven en Mendelssohn, verraden de muzikale ambities van de familie. De eerste concerten bevatten veel geestelijke liederen, maar langzaamaan kwam de nadruk te liggen op grotere werken en later oratoria, bijvoorbeeld de Paulus van Mendelssohn en de Messiah van Händel.

Tegenwoordig heeft Toonkunst Zutphen ongeveer 75 leden, en daarmee is het mogelijk om grote stukken uit te voeren. De Mattheus Passie van Bach is zo’n voorbeeld, die iedere twee jaar wordt uitgevoerd en daarmee Zutphen een echte Mattheus traditie heeft gebracht. Dat was niet altijd zo: de eerste uitvoering was pas in 1942. Midden in de oorlog dus, en deze uitvoering leidde tot een conflict met de Kulturkammer van de bezetter. Kort na de uitvoering besloten alle leden om hun lidmaatschap op te zeggen, en zo werd er niet meer gezongen tot na de oorlog. Nu trekt de Mattheus iedere twee jaar een volle zaal, en op Goede Vrijdag 2025 is hij weer te horen in de Buitensociëteit. 

Jubileumconcert

Op dit moment wordt nog flink gerepeteerd voor de uitvoering van het jubileumconcert. Dirigent Marc Buijs laat ieder stuk tot leven komen door de samenklank tussen sopranen, alten, tenoren en bassen. En op 10 november is het zover, dan staan alle puntjes op de i.

Jubileumconcert Toonkunst Zutphen in samenwerking met solisten en het NASKA orkest.
10 november, 14:00, in de Buitensociëteit. Programma:
J.S. Bach – 1e Cantate uit het Weihnachtsoratorium
W.A. Mozart – Vesperae Solennes de Confessore
J. Brahms – Nänie
F. Poulenc - Gloria

Kaarten via www.toonkunstzutphen.nl of direct op www.Hanzehof.nl .

Rivierenland Radio is in Zutphen te ontvangen via onze app, deze site en in Zuidoost Brabant & Midden Nederland via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Jan van Kranen zegt:
27 Sep - 16:18

Leuk jullie middengolf zender . is er weer wat te luisteren op mijn oude middengolf radio

Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

DJ: Andries Korthuis
Andries Korthuis
Andries Korthuis
Laatste berichten
AV Oss '78 - Zondag 10 november Docfacross in Oss

OSS - Op zondag 10 november vindt de tweede wedstrijd plaats van de AV Oss ’78 Crosscompetitie 2024-2025: de Docfacross. Naast de gebruikelijke afstanden van circa 5 en 10 kilometer, is er speciaal voor de jongere hardlopers een jeugdcross over verschillende afstanden.

Om 10:00 uu...

De motieven van jongeren om mee te doen aan carmeetings

UTRECHT - Afgelopen zaterdag werd er een carmeeting in de buurt van Breda ontruimt. Jongeren in Nederland zijn steeds actiever in de autoscene, waarbij ze regelmatig autoshows, car meetings, of straatraces bezoeken en significante bedragen uitgeven aan hun auto. Deze groe...

Nieuwe voorstelling te zien van De Megense Comedie Junior

MEGEN - Na De betovering van de Fortunia vogel. van vorig jaar komt de jeugdafdeling van Toneelvereniging De Megense Comedie dit jaar weer met een hele leuke familievoorstelling. We hopen dan ook weer vele families te mogen verwelkomen in de Theaterzaal van Acropolis.

Dit jaar spelen wi...