is een verzamelnaam voor duizenden verschillende stoffen die een risico vormen voor mens en milieu. Mensen krijgen die zogeheten per- en polyfluoralkylstoffen op verschillende manieren binnen. Een daarvan is via het drinkwater. Hoeveel PFAS we op deze manier binnenkrijgen, verschilt. Dat hangt af van welk water het drinkwater is gemaakt. In grondwater zit minder PFAS dan in oppervlaktewater.
De impact van PFAS op het gebruik van oppervlaktewater is moeilijk te bepalen. Waterbeheerders hebben een handreiking nodig voor de beoordeling van de risico’s van PFAS. Waterschap Rivierenland vroeg in de zomer van 2023 aan het RIVM zo’n handreiking op te stellen. Het eerste deel van de handreiking is nu klaar. Hiermee kunnen waterbeheerders in heel Nederland aan de slag om vragen over PFAS te beantwoorden.
Overzicht
Het RIVM heeft een overzicht gemaakt van de methoden die er al zijn om de risico’s van PFAS in oppervlaktewater te beoordelen. In het overzicht beschrijft het RIVM welke methode het meest geschikt is voor verschillend gebruik van oppervlaktewater. Zoals zwemwater en het laten drinken van vee. Nu kunnen waterbeheerders in heel Nederland aan de slag om vragen over PFAS te beantwoorden. Dit overzicht is een eerste stap.
In de tweede fase van het onderzoek geeft het RIVM een toelichting aan de hand van voorbeeldberekeningen.
Voor geinteresseerden: de PFAS-handreiking staat op de website van het RIVM.
Bron: Bommelerwaard.net
Rivierenland Radio is in Bommelerwaard te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab
Ik heb vanmorgen geluisterd naar de uitzending van Ruud Kuijpers Ik heb ervan genoten!
Liefs van je zus Nancy
Succes met de Muziek
DJ en Tekstschrijver Muziek Single.s Danny van Strien Ik heb Geleefd Dan ben je Beroemd
Vriendel...
Mijn favoriete station. Leuk dat Willem bij jullie programma gaat maken
Joep Gersjes is een radiomaker die bekend staat om zijn warme stem en liefde voor poëzie. Al...
DEN BOSCH - Tot 1 juni mag er in vier regio’s van Brabant geen grondwater worden gebruikt om grasland en sportvelden te beregenen. Deze maatregel is nodig om de grondwatervoorraad te beschermen. Doordat het sinds eind februari niet of nauwelijks heeft geregend, is het grondwaterpeil op plek...
Het lied ‘Te waar om mooi te zijn’ is uitgekomen op 14 maart 2025 en is een samenwerking van de twee Vlaamse artiesten: Metejoor en Lunace. Hoewel Metejoor inmiddels geen vreemde meer is in Nederland, met hits zoals ‘Wat wil je van mij’ en ‘1 op de miljoen’, is...
DEN BOSCH - Op zondag 21 september a.s. komt de internationale LEGENDS of ROCK T...