Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Zaltbommel moet hard werken om statushouders tijdig te huisvesten

Geschreven: 23-06-2024
Zaltbommel moet hard werken om statushouders tijdig te huisvesten

ZALTBOMMEL - De gemeente Zaltbommel moet in 2024 nog 71 statushouders aan een woning helpen. Van dat aantal moeten, volgens de nieuwe taakstelling huisvesting statushouders, nog 42 ontheemden voor 1 juli onder dak gebracht worden. Dit jaar dienen ook nog 10 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) gehuisvest te worden, twee voor 1 juli, 8 voor eind december.

Het college informeerde de gemeenteraad eerder over de voortgang door te melden dat in 2023 30% van de vrijkomende sociale huurwoningen van corporaties verhuurd werd aan bijzondere doelgroepen. In 2024 is het percentage bijzondere verhuringen tot nu toe 19%. De gemeente spant zich in om ook dit jaar die 30% te halen. Daarbij geeft het college extra aandacht aan het huisvesten van gezinnen en een aantal groepswoningen voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen. 'We kiezen met name voor deze doelgroepen omdat dat het beste bij onze woningvoorraad past. Het zijn echter vooral eenpersoonshuishoudens die op dit moment door het COA aan ons gekoppeld worden om te huisvesten.’

Gezinnen
De gemeente heeft binnen de opgelegde taakstelling gezocht naar alternatieve huisvestingsmogelijkheden en deze opgenomen in de prestatieafspraken tussen gemeenten en woningcorporaties. Daarbij wil men inzetten op gezinnen. ‘Daarnaast willen we een deel van de flexwoningen bestemmen voor statushouders. Helaas gaat de realisatie van flexwoningen niet zo snel als gehoopt en hebben we gezinnen nauwelijks kunnen huisvesten door een gebrek in aanbod van gezinnen.’

Toezicht provincie
In april jl. werd de gemeente Zaltbommel op trede drie van de zogeheten “interventieladder” geplaatst. Dat betekent dat de provincie actief toezicht houdt op de voortgang in Zaltbommel, dat er afspraken gemaakt zijn over het plan van aanpak en dat de provincie hulp aanbiedt. Gedeputeerde Staten heeft het college  tot 1 januari 2025 de tijd gegeven om de taakstelling te halen en de achterstand naar nul terug te brengen. ‘We zetten hierbij in op de realisatie van een doorstroomlocatie, huisvesting via de Hotel-en accommodatieregeling, huisvesting in vastgoed van derden (geen gemeente en corporaties), een hogere signaalwaarde en grote gezinnen.

Samenwerking
Zaltbommel werkt binnen dit dossier intensief samen met de gemeenten Maasdriel en West Maas en Waal. Een planvoorstel wordt in juli ingediend bij de provinciale. Bij ongewijzigd beleid moet een eventuele asiel-opvanglocatie volgend jaar 1 juli 2025 operationeel zijn.

Bron: Bommelerwaard.net

Rivierenland Radio is in Zaltbommel te ontvangen via 891 kHz. AM, onze app, deze site en in Zuidoost Brabant via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

Danny van Strien zegt:
21 Feb - 22:16

Succes met u Website en Radio Station

Vriendelijke groeten Danny van Strien

DJ: Marcel Bouman
Marcel Bouman
Marcel Bouman

Marcel Bouman draait elke zondag de mooiste hits.

...
Laatste berichten
Veiligheidsmarkt

HEUSDEN - Dit keer op het Plein in Vlijmen van 11.00 tot 16.00 uur. Op de veiligheidsmarkt is van alles te beleven voor jong en oud!

Kruip in de huid van een hulpverlener!

De aanwezige hulpdiensten zoals de politie, brandweer, defensie en de ambulance (RAV) geven de bezoekers ...

stichting maatschappelijke economische Brainport Industries Campus

EINDHOVEN - De ontwikkeling van Brainport Industries Campus (BIC) stimuleren, faciliteren én ondersteunen. Dat zijn de belangrijkste taken van de nieuwe stichting Campus Ontwikkelings Organisatie (COO). De provincie Noord-Brabant, gemeente Eindhoven en SDK Vastgoed bundelen hiervoor de kra...

Musical Lang Leve de Oorlog door Theater Dankzij De Dijken

LITH - Een voorstelling met als thema 'de doorwerking van oorlog op naoorlogse generaties'. Een actueel thema, zeker nu de wereld niet eens zo ver van ons in brand staat.

In sobere musicalvorm met spel, zang, muziek, dans en enscenering ontvouwt zich een familiegeschiedenis van vie...