Luister mee:
  • ITUNES
  • REALPLAYER
  • WINDOWS MEDIA PLAYER
  • WINAMP
Programma van vandaag

Zoektocht naar nieuwe Gelderse commissaris van de Koning gestart

Geschreven: 15-10-2024
Zoektocht naar nieuwe Gelderse commissaris van de Koning gestart

ARNHEM - Provinciale Staten van Gelderland hebben tijdens een bijzondere Statenvergadering op maandag 14 oktober de profielschets voor de nieuwe Gelderse commissaris van de Koning vastgesteld. Judith Uitermark, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijsrelaties (BZK), nam de profielschets in ontvangst. De minister stelt de vacature op dinsdag 15 oktober open.

Bijzondere commissaris voor een bijzondere provincie
“Het is onze taak om een nieuw boegbeeld voor de provincie Gelderland te zoeken”, aldus Judith Uitermark, minister van BZK. “De uitgebreide profielschets die Provinciale Staten hebben opgesteld, gaat daar zeker bij helpen. De provincie zoekt een bijzondere commissaris voor een bijzondere provincie. Iemand die zich verbonden voelt met Gelderland, een commissaris die open en toegankelijk is voor alle Gelderse inwoners, bedrijven en instellingen. Niet in de laatste plaats moet de commissaris ook een ervaren en empathische leider zijn die bijdraagt aan rust en stabiliteit na een woelige periode. Daarmee gaan we aan de slag! Ik zal er ook op letten dat de nieuwe commissaris de taken die deze namens het Rijk heeft, goed kan uitvoeren. Denk daarbij aan benoemingsprocedures en de bemiddeling bij verstoorde bestuurlijke verhoudingen. Ik doe een uitnodiging aan iedereen die interesse heeft en van mening is een goede commissaris van de Koning in Gelderland te kunnen zijn, om te reageren.”

Benaderbare verbinder
In de profielschets staan de eisen die Provinciale Staten stellen aan de nieuwe commissaris van de Koning. Daisy Vliegenthart-Goedhart, plaatsvervangend voorzitter, zegt daarover: “De verscheidenheid van onze provincie brengt veel verschillende uitdagingen met zich mee. We staan in Gelderland dan ook voor lastige keuzes. Daar past een stevige, toegankelijke en verbindende commissaris bij. Iemand die met energie en enthousiasme invulling geeft aan sterke provinciale democratie.”

Vertrouwenscommissie
Ook de vertrouwenscommissie is ingesteld. Die commissie voert sollicitatiegesprekken met kandidaten, brengt verslag uit aan Provinciale Staten en geeft advies over welke 2 kandidaten zij het meest geschikt vindt. De commissie bestaat uit 14 Statenleden. Gedeputeerde Ans Mol-van de Camp is als adviseur toegevoegd aan de commissie.

Voordracht in voorjaar 2025
Het is uiteindelijk aan Provinciale Staten om een aanbeveling vast te stellen en naar de minister van BZK te sturen. De nieuwe commissaris van de Koning wordt vervolgens op voordracht van de minister benoemd bij Koninklijk Besluit, voor een periode van 6 jaar. Naar verwachting start de nieuwe Gelderse commissaris van de Koning in maart/april 2025. Tot die tijd neemt Henri Lenferink het ambt waar.

Rivierenland Radio is in Arnhem te ontvangen via onze app, deze site en in Zuidoost Brabant & Midden Nederland via Dab


Plaats een reactie

* = verplicht veld

Reacties

Nog geen reacties Geen datum
Nog geen reacties geplaatst
NU AAN HET AFSPELEN
Het gastenboek
Jan van Kranen zegt:
27 Sep - 16:18

Leuk jullie middengolf zender . is er weer wat te luisteren op mijn oude middengolf radio

Fiona zegt:
16 Jun - 16:01

Wat interessant dat jullie ook berichten uit Zutphen delen! Dank!

XRumer23Cam zegt:
12 Jun - 13:59

Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!

DJ: Durkey Jozefzoon
Durkey Jozefzoon
Durkey Jozefzoon
Laatste berichten
Rivierenland Radio presenteert: de Top 100 van de Flitsende 50!

Hedel - Rivierenland Radio uit Hedel komt met een bijzondere muzikale traktatie voor haar luisteraars! Op zaterdag 26 oktober 2024 van 11:00 tot 18:00 uur presenteert het radiostation de Rivierenland Radio Top 100, een exclusieve lijst van de 100 grootste hits uit de Flitsende 50, verzameld over ...

Mobiel bomenmuseum (arboretum) op Stadhuisplein Eindhoven

EINDHOVEN - Op het Stadhuisplein staat vanaf 18 oktober een mobiel arboretum. Dit is een verzameling verplaatsbare bomen die ingezet kan worden voor de vergroening van plekken in de stad die daarom vragen. Denk aan plekken die in de toekomst permanent vergroend worden of plekken waar onvoldoende ...

Wolvenprovincies zien niets in anticonceptie wolven

ARNHEM - Wolvenprovincies Drenthe, Fryslân, Gelderland, Overijssel en Utrecht zien niets in de ingebrachte suggesties in de Tweede Kamer, over de toepassing van anticonceptie bij wolven via een hormonale prikpil of chemische sterilisatie. PVV-kamerlid Dion Graus kwam daar eerder deze week m...